LED pærer er billig tyverisikring

Det var noget af et regnestykke, jeg havde gang i, inden vi sidste vinter skulle på to ugers ferie til Thailand. Sagen var, at vi i vores kvarter i et stykke tid havde været plaget af indbrud, og flere af vores bekendte i kvarteret havde været udsat for den ubehagelige oplevelse, det er at have uindbudte gæster, mens man ikke selv er hjemme.

En dag før vores ferie nævnte min nabo så, at han havde købt et par led pærer hos energilys.dk, som umiddelbart kunne skrues i en almindelig lampet. Fidusen ved dem var ifølge ham, at elforbruget i hver pære er så lavt som 0,8 watt. Så giver de til gengæld heller ikke meget mere lys, end hvad man kan betegne som vågeblus eller lys til bare at orientere sig i rummet. Han havde brugt den ene af dem som en slags vågelys om natten, når de havde deres barnebarn på to år på besøg, for drengen kunne godt lide at komme ind til bedsteforældrene og putte sig på et tidspunkt i løbet af natten.

Nu tilbød han mig at låne de to e14 led pærer, og så kunne jeg jo bare sætte dem i et par af vores lampetter, for så vil enhver, der passerer huset, have det indtryk, at der er nogen hjemme, når der nu er tændt lys.

Det lød som en god ide, og 0,8 watt er jo ikke meget, men jeg satte mig alligevel ned for at regne på, hvad sådan en pære kan bruge af strøm i løbet af to uger, hvis den står tændt konstant. Og jeg må sige, at jeg blev overrasket, for mine beregninger fortalte mig, at det ville koste mig rundt regnet 7,50 kroner at have sådan en pære tændt i samtlige døgnets 24 timer i to uger – og altså cirka 15 kroner, hvis jeg brugte begge de to pærer, jeg havde lånt.

Så det gjorde vi, men mine beregninger fik mig til at gå i gang med en udskiftning af mange af lysgiverne i vores hus, da vi var hjemme igen efter ferien. Mit mål var at få udskiftet alle de gamle glødepærer med de moderne diodepærer, der kun bruger en brøkdel af den energi, som glødepærerne kræver.

Det var jo nemt nok med de helt almindelige lamper, for i dag kan man få et meget stort udvalg, så det er nemt at udskifte en almindelig glødepære med en e27 led pære som de ses her – her skal man bare skrue den gamle pære ud og skrue den nye i.

Lidt mere besværligt var det med de spots, vi har i loftet i både køkkenet og badeværelset, for her måtte jeg først finde ud af, hvilken form for sokkel, de gamle halogenpærer havde, men da jeg først havde klarhed over det, var det nemt nok at bestille nogle nye gu10 led pærer, som passer i de spots, der er i lofterne. Jeg fandt de dæmpbare GU10 LED her.

Bevares, operationen har selvfølgelig kostet en del penge, men jeg regner med, at der faktisk ikke går særligt lang tid, før de er tjent hjem igen.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *