Fyrværkeri er farligt for amatøren

Jeg tror de fleste kvinder ser hen mod nytårsaften med en vis bæven. Ikke fordi stegen skal være perfekt gennemstegt, eller fordi desserten kan mislykkes. Nej, fordi mænd forvandler sig til små drenge, når de får krudt i hænderne.

Hvert eneste år bliver vi mindet om, at fyrværkeri er farligt. Ikke bare farligt på den måde, at man kan slå sig på det. Nej, farligt fordi der er store kræfter på spil. Kræfter, som de fleste ikke forestiller sig. Kræfter der kan springe legemsdele og mennesker i stykker. Heldigvis går det sjældent sådan. Og heldigvis kan man tage sig nogle kloge forbehold, så risikoen for at komme galt af sted minimeres betragteligt.

Amatøren skal ikke producere

Først og fremmes skal amatører ikke stå for produktionen af fyrværkeri. Allerede her kan det gå helt galt, fordi vedkommende ikke har noget begreb om hverken dosseringer eller selve det at sammensætte produktet. Dette er en vigtig lærdom for børn. Det er vigtigt, de fra en tidlig alder opdrages til, at fyrværkeri er noget man køber og skyder af, som det er købt. Men skal holde sig fra at pille det fra hinanden og eksperimentere med det. Man udsætter ganske enkelt sig selv og sine omgivelser for fare, hvis man begynder at nørkle med det.

Amatøren skal ikke sælge

Ligeledes er det en rigtig dårlig ide at købe sit fyrværkeri hos uautoriserede forhandlere. Du ved simpelthen ikke, hvilket produkt du får i hænderne, når ikke du kan være sikker på, at det er professionelle hænder, der står bag det.

Selvom det virker billigt, imponerende, og selvom sælger lover guld og grønne skove, så skal du holde dig fra det. Måske øjner du som mand muligheden for i den grad at kunne imponere dine omgivelser. Men lad være. Hold dig fra det. Du risikerer bogstaveligt talt liv og lemmer.

Ofte er det sådan, at når fyrværkeri er produceret af amatører, så følger der ikke en rigtig anvisning med til, hvordan det korrekt fyres af. Derfor bliver folk overrasket over, hvor hurtigt lunten brændes af. Dermed går affyringen i gang, før antænderen når at komme væk. Og det kan have meget ubehagelige konsekvenser.

Den slags overraskelser giver alt andet end imponerede tilskuere og kan have store omkostninger. Det er ofte den slags overraskelser, der er skyld i frygtelige ulykker, hvor børn og voksne blive beskadiget på ganske ubehagelig vis. Endda ender det med, at nogen mister livet. Ulykkerne sker som oftest, når der er uautoriseret fyrværkeri involveret. Fyrværkeri som køberen ikke har noget begreb om, hvordan skal affyres.

Der er altså god grund til, at kvinderne ser hen mod nytåret med en vis bæven. Men hvis bare de bliver enige med deres kære om, at fyrværkeri skal købes hos autoriserede forhandlere og fyres af, som det er tiltænkt, så er det et rigtig godt udgangspunkt for en skøn og vellykket aften.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *